Vylepšete design interiéru pomocí skritingů

Při zařizování interiérů jsou často středem pozornosti výrazné prvky, jako je nábytek, dekorace či výmalba stěn. Někdy jsou to však malé, často přehlížené detaily, které mají větší význam, než se může zdát. Soklové lišty neboli skirtingy  jsou toho nejlepším příkladem.

V tomto článku se budeme zabývat tím, co jsou tyto skirtingy, proč se používají, jaké existují typy, rozměry či materiály. Nastíníme jejich praktické využití, vliv na design – zejména v kontextu luxusních interiérů. Pojďme tedy prozkoumat, jak vám mohou lišty pomoci dosáhnout exkluzivního vzhledu.

Co jsou skirtingy?

Lišty, známé také jako podlahové lišty nebo soklové lišty, jsou dekorativní a ochranné prvky, které se montují podél spodní části stěn a zakrývají spáru mezi stěnou a podlahou.

Tyto nenápadné prvky slouží v domácnostech a komerčních prostorách k praktickým i estetickým účelům. Stoprocentně je můžeme zařadit jako nezbytnou součást každého promyšleného interiéru.

Proč bychom je měli používat? Jaké je jejich praktické využití?

  1. Ochrana:

Lišty jsou primárně určeny k ochraně spodní části stěn. Fungují jako bariéra proti oděrkám, nárazům a škrábancům. Lišty chrání zdi též u vytírání. Bez lišt by byly stěny jednoduše náchylnější k opotřebení a nebyl by nikterak ukončený přechod mezi podlahou a samotnou zdí.

  1. Estetické vylepšení:

Lišty se dodávají v různých stylech a povrchových úpravách. Některé podlahové lišty jsou navrženy se skrytými kabelovými kanály, které jsou ideální pro ukrytí kabeláže, čímž udržují váš obytný prostor bez těchto nevzhledných kabelových svazků, válejících se podél zdí.

Praktické uložení kabelů v moderní liště zn. MARDOM (typ MD359), která je v ČR standardně dostupná. Lišty zn. MARDOM jsou vyrobeny nikoliv z klasického PVC, ale z materiálu PolyForce, který je vhodný do koupelen či jiných místností, kde dochází ke styku s vodou.
  1. Všestrannost: Lišty jsou k dispozici v mnoha materiálech, barvách a provedeních, takže se dají přizpůsobit široké škále interiérových stylů. Tato všestrannost vám umožní přizpůsobit lišty vašim designovým preferencím. Mohou být zcela moderní například v provedení eloxovaného hliníku, či tradiční vyrobené ze dřeva s ozdobným frézováním.
  1. Údržba: Jsou relativně nenáročné na údržbu. Lišty se snadno čistí a k udržení svého vzhledu nevyžadují mnoho času.

 

Velikosti a materiály

Velikosti skirtingů se mohou lišit, ale obvykle se pohybují v rozmezí 5 – 14 cm na výšku. Vybírat můžete z různých materiálů, včetně dřeva, MDF (dřevovláknité desky střední hustoty), PVC, či  kovu. Každý materiál má své výhody a nevýhody.

  1. Dřevo:

 Tradiční britské dřevěné soklové skirtingy jsou oblíbené pro svou přirozenou eleganci. V interiéru vyzařují teplo a bohatost. Lze je natírat nebo mořit, aby ladily s dekorem místnosti. Dřevěné skirtingy se dají dobře opravovat a díky masivnímu dřevu jsou též trvanlivé. V Británii za starých časů platilo, že čím vyšší soklovou lištu máte, tím více jste movití.

Masivní dřevěné podlahové lišty zn. Podlahové lišty NOVÁK
  1. MDF:

Lišty z MDF jsou cenově dostupné, je zde ale důležité, aby krycí nátěr zasahoval i na spodní hranu kde dochází ke styku s podlahou a tedy s vodou při vytírání. I tak je nutné vytírat mírně vlhkým hadrem, aby voda nezpůsobila nabobtnávání ve spojích či spodním okraji. MDF může být z výroby i voděodolná pro snášení větší vlhkosti. Obecně se MDF lišty dají lokálně opravit, například v ostrých vnějších rozích, které se mohou časem třepit.

MDF lišta značky FOGE (typ LO8)
  1. PVC :

 PVC podlahové lišty jsou voděodolné a nenáročné na údržbu. Jsou ideální pro oblasti náchylné k vlhkosti a do interiérů, které jsou stavěny s ohledem na rozpočet. Jednoznačně patří k nejlevnějším variantám. Často využívané bývají ve veřejných či komerčních nemovitostech.

PVC profil zn. PROFIL EU (typ:57402501S)
  1. Dlaždice:

Dlaždicové soklové lišty se často používají v koupelnách a kuchyních, kde doplňují obklady a dlažbu. Poskytují odolnost proti vlhkosti a poškození. Z dnešního moderního pohledu je to méně esteticky zajímavé řešení. Tyto lišty jsou na své horní hraně, kde přiléhají ke zdi ukončeny buď krycím prvkem například v podobě tenké nerezové lišty, či začištěné zednicky.

 

Vliv na design

V luxusních interiérech hrají tradičně pojaté frézované skirtingy zásadní roli při vytváření luxusní atmosféry. Zde je několik způsobů, jak je použít, aby váš interiér vypadal honosněji:

  1. Sladění s architektonickými detaily: Pro ucelený a luxusní vzhled zvolte lišty, které se hodí k architektonickým detailům. Je nezbytné uvědomit si styl celé nemovitosti, z jaké doby pochází, jak bude laděn interiér. Před konečným výběrem skirtingů bychom měli vzít v úvahu několik podstatných interiérových detailů jako jsou horní koncové lišty skříní, knihoven, kuchyňských linek, dveřní křídla místností, dveřní a okenní obložení – vše by spolu mělo být v souladu a doplňovat se.
  1. Vyberte správnou výšku: Výška lišty by měla být úměrná velikosti místnosti. Vyšší lišty mohou v místnosti působit velkolepě, zatímco nižší se hodí do menších prostor. V praxi si výškou skirtingu můžeme místnost opticky přizpůsobit, aby působila útulnějším dojmem. Do velké haly s vysokými stropy nebude vhodné instalovat skirtingy o výšce 5 cm stejně tak jako do malé komory s skritingy s výškou 20 cm. Obecně platí čím vyšší strop tím vyšší skirtingy můžeme použít, aby byl výsledek perfektní. V České republice je u nové zástavby velice často výška stropu 2,6 m, 14 cm skirtingy působí v takových místnostech optimálně.
  1. Využijte kontrastní barvy: Kontrastní lišty s barvou stěn mohou upozornit na tento jemný detail a zdůraznit jeho význam v designu místnosti. Kontrastní barva nemusí být chápána jen jako opravdový opak. Pokud jsou zdi natřené tzv. “staženou bílou barvou”, čistě bílé skirtingy elegantně vyniknou.
  1. Zapojte osvětlení: V moderních interiérech nainstalujte za lištu skryté LED osvětlení, které zajistí elegantní a luxusní záři podél spodní části stěn.
Aluminiová lišta s prostorem pro instalaci LED osvětelení. Značka USKYLED (typ: SKU: 1005002070594225)

Závěrem lze říci, že lišty se mohou zdát jako nepodstatný aspekt interiérového designu, ale jejich vliv na celkovou estetiku a funkčnost prostoru nelze podceňovat. Chcete-li vytvořit skutečně luxusní interiér, investujte do kvalitních lišt, které odpovídají vašim představám o designu. Ať už se snažíte o klasickou opulentnost, nebo o moderní estetiku, lišty mohou být důležitým nástrojem k dosažení promyšleného interiéru.